Meer zon in huis!

In de maand maart/april zal het dak van ons huis stilaan transformeren tot een waar “zonnedak”, dankzij de plaatsing van meer dan 300 zonnepanelen. Door deze groene stroom in te schakelen, willen we ons eigen steentje bijdragen in de strijd tot een beter klimaat.

We doen dit echter niet alleen, want zoals steeds betrekken we hierbij ook heel graag de rest van onze gemeente, onze cliënten, medewerkers, sympathisanten, vrijwilligers …  Dankzij ECoOB kan iedereen namelijk meestappen in dit energiecoöperatieproject.

Wie is ECoOB en wat is een energiecoöperatieproject?

ECoOB cv (kort voor: Energiecoöperatie Oost-Brabant) is opgericht door een aantal inwoners van Herent en omgeving die mekaar spontaan vonden in hun bekommernis om het milieu. Vanuit die drijfveer ontstond het idee om het gebruik van hernieuwbare energie (wind, zon …) een duw in de rug te geven en tegelijk het heft in eigen handen te nemen. Door energie te zien als een groen streekproduct (iets dat men lokaal produceert én gebruikt) ontstaat er bovendien ook een onafhankelijkheid van andere landen of grote commerciële bedrijven. Daarnaast wordt ook de regionale arbeidsmarkt versterkt dankzij de samenwerking met lokale partners.

In ons geval bracht Marc Aertssen, zelf Holsbekenaar, de bal aan het rollen. Samen met enkele andere inwoners die allen deelnamen aan de Ronde Tafel van het Klimaat, besloot hij om met de hulp van ECoOB op zoek te gaan burgers die ook voor Holsbeek hierin mee willen investeren.

ECoOB zorgt samen met lokale bedrijven voor de bouw van het zonnedak. Iedereen die dit wil, kan voor een deeltje eigenaar worden van de zonnepanelen door een bedrag te investeren. Want het zijn de coöperanten (in dit geval: Holsbekenaars, vrienden, familieleden …) die zorgen voor het bedrag waarmee de zonnepanelen aangekocht worden en die er dus eigenaar van zijn (ook al liggen ze op ons dak). Sint-Margaretha is de klant die de energie van de zonnepanelen gebruikt en dus zal afnemen van de eigenaars. Op die manier geniet ons huis van een lagere energiefactuur dan voorheen en delen de burgers (coöperanten) die de financiering mee mogelijk hebben gemaakt voor een stukje in de winst.

Een win-win die perfect past in het buurtzorgverhaal waar we al zo lang rond werken. En waarbij we er dus in dit geval nog een schepje groene stroom bovenop doen!

Op donderdag 11 maart is er van 19.00 – 20.00 uur een geheel vrijblijvende online infosessie.

Inschrijven is niet nodig, iets installeren ook niet. 
Je kan gewoon volgen via de link onderaan.
Kan je er niet bij zijn of wil je de info
achteraf herbekijken? Ook dat kan allemaal via hetzelfde adres:

www.ecoob.be/margarethainfo